Kokos a zdravie
Kokos sa stáva hitom zdravej výživy. Pijú ho v nápojoch, používajú v kuchyni i kozmetike.
Kokosovník orechoplodný sa pestuje v palmových hájoch v čistej prírode na pobreží Indonézie. Zberá sa ručne a spracúva tradičným spôsobom – vtedy je zaručená jeho kvalita. Následne sa surová dužina jemne nakrája, suší na slniečku a lisuje. Takýto olej je cenný a vysoko kvalitný. Typickou vlastnosťou je jeho tuhá konzistencia, ktorá sa okolo 24 o C mení na tekutú. Bez prímesí v čistom stave ho môžeme využiť naozaj na čokoľvek – jedlá, nápoje a kozmetika pre alergikov. Kokosový olej má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom.
Kokosový olej a cholesterol
Nasýtené mastné kyseliny kokosového oleja majú odlišnú dĺžku reťazca, sú kratšie ako napríklad nasýtené tuky bravčovej masti alebo margarínov, ktoré majú dlhý reťazec. Uvedené odlišné štruktúrne vlastnosti nasýtených tukov kokosového oleja prispievajú k priaznivým zdravotným účinkom.
Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol – je to rastlinný olej. Naviac vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou pomáha cholesterol v tele odbúravať. Konzumácia kokosového oleja zvyšuje HDL „dobrý“ cholesterol a zároveň mierne znižuje rizikový, VLDL, alebo „zlý“ cholesterol.
Kokosový olej, môžu používať bez obáv aj pacienti s ťažkými ochoreniami zažívacích orgánov. Okrem toho sa doporučuje aj pri ochoreniach pečene, žlčníka, chronickej pankreatitíde a zápalových črevných ochoreniach.